Fotograaf Sahir Yerunkar heeft op een eigenzinnige manier leren fotograferen. Ooit, met een click-and-shoot was het gemakkelijk en plezant om honderden foto’s te maken zonder enige aandacht of kennis van de kunst. Op een koude winternacht probeerde hij een kersvers koppeltje te fotograferen in het licht van de open haard. Tot zijn grote frustraties lukte het hem niet de warme sfeer op foto vast te leggen. Dit triggerde hem om de kunst van het fotograferen te ontrafelen.
Nu meer dan 10 jaar later, na veel cursussen, workshops, opleidingen gevolgd te hebben, heeft Sahir zijn eigen stijl ontwikkeld. Kleur, contrast, vernieuwing en drukte zijn typische kenmerken van zijn werk. Op een bepaalde manier zijn die een reflectie van zijn innerlijke onrust. "Normal is boring" vindt hij, en het leven is te kort om saaie dingen te doen. 

De Reeks "About HER"
De inspiratie voor zijn reeks "about Her" is ontstaan toen hij een presentatie zat te volgen. Veel van de presentatie bleef niet hangen, maar wel de herinneringen aan de mooie effecten die het projectorlicht maakte op de presentator. Het was hard licht, even hard als de inhoud van zijn job als bedrijfsconsultant in de wereld van digitalisatie, energie en artificiële intelligentie. En toch probeerde het licht de organische vorm over te nemen van de presentator. 
Wij houden allemaal van licht en toch zijn wij ons niet bewust van de aard, de vormen en de magie ervan. Deze reeks gaat over de magie van digitale projectie. Digitaal getekende patronen worden geprojecteerd op een mens. Niet zomaar een mens, maar de ultieme schoonheid: het lichaam van een vrouw. Omwille van de RGB-constructie van projectorlicht vallen mooie kleurpatronen op haar. Deze patronen zijn niet zichtbaar met het blote oog. Een spiegelreflexcamera is wel snel genoeg om dit kleurenspel waar te nemen. Foto’s van elektronica op de mens wijzen op een subtiele manier naar het robotisatie van de menselijke wereld en de humanisatie van de robots. “Her” in andere woorden.


Back to Top